Για την απώθηση φιδιών έχουμε τα κατάλληλα επαγγελματικά προϊόντα που θα απωθήσουν τα φίδια από τον χώρο σας.Η τοποθέτηση περιμετρικά σε φράχτες και κτήρια θα φέρουν εντυπωσιακά αποτελεσμάτα. Καλέστε μας και δέν θα χάσετε!!!

Η σύλληψη του φιδιού πραγματοποιείται μόνο όταν έχει εισχωρήσει σε έναν κλειστό χώρο τοποθετώντας τις κατάλληλες πάγιδες.

ΦΙΔΙΑ

Ανήκουν στα σπονδυλωτά

Κατηγορίες:

1. Μη δηλητηριώδη

2. Οπισθόγλυφα

3. Σωληνόγλυφα

Είδη Φιδιών στην Κύπρο: 

Στην Κύπρο συναντάμε 8 είδη φιδιών από τα οποία τα 3 είναι δηλητηριώδη αλλά μόνο το ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Από τα 8 είδη έχουμε ένα ενδημικό είδος και ένα ενδημικό υποείδος.

Aξίζει να τονιστεί ότι τα φίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στη φύση, γι’ αυτό υποχρέωση όλων μας είναι να τα προστατεύσουμε. Μερικές από τις αιτίες που έχουν συντελέσει ώστε ορισμένα είδη φιδιών στην Κύπρο να απειλούνται με εξαφάνιση είναι: 

Η καταστροφή των βιοτόπων τους λόγω οικιστικής, τουριστικής ή άλλης ανάπτυξης. 

Η έντονη μηχανοποίηση της γεωργίας.

Η βάναυση εξολόθρευσή τους συνέπεια του αδικαιολόγητου φόβου, της προκατάληψης και της άγνοιας που διακατέχει το κυπριακό κοινό γι’ αυτή την κατηγορία ζώων. 

Η ανεξέλεγκτη χρήση αγροχημικών και δηλητηριωδών ουσιών.

Ξυλόδροπης / Telescopus Fallax (ακίνδυνο)

Περιγραφή: Έχει μήκος γύρω στο 1 μέτρο. Η κόρη του ματιού του είναι κάθετη και μεγαλώνει ανάλογα με την ένταση του φωτός. Βιολογία: Συναντάται σε ζεστά, ξηρά, πετρώδη εδάφη. Κατά την διάρκεια της ημέρας παραμένει σε σκιερά μέρη κάτω από μεγάλες πέτρες ή βράχους. Κυνηγά νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα αλλά και κατά το βράδυ. Το διαιτολόγιο του αποτελείται βασικά από σαύρες. Τη λεία του την παραλύει ή την σκοτώνει χρησιμοποιώντας το δηλητήριο που βρίσκεται στα πίσω δόντια της σιαγόνας του. Το δηλητήριο αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά μπορεί να σκοτώσει μια σαύρα σε 2-3 λεπτά. Όταν κινδυνεύει, κουλουριάζεται, σφυρίζει δυνατά και προσπαθεί να δαγκώσει.

 

 

 

 

Macrovipera Lebetina Blunt – Nosed Viper Φίνα / Κουφή Κουντούρα / Οχιά / Έχιδνα

Υπάρχουν 7 υποείδη του είδους lebetina από τα οποία τα περισσότερα ζουν στην Ασία και στη Βόρεια Αφρική.

Περιγραφή: Μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα μήκος και τα 5 κιλά βάρος. Έχει σαν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το τριγωνικό κεφάλι και την πολύ κοντή ουρά. Το αρσενικό είναι πάντα μικρότερο από το θηλυκό. Αρκετά κοινό είδος που μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε διάφορα περιβάλλοντα κυρίως σε πετρώδεις πλαγιές, σε θαμνώδεις ή σε ξηρές άγονες εκτάσεις, παράλληλα όμως μπορεί να βρεθεί στις όχθες ποταμών, κάτω από πέτρες ή ξύλα, μέσα σε θάμνους, σε γρασίδια, ή ψηλή άγρια βλάστηση, αναζητώντας τροφή. Βιολογία: Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά και πουλιά ενώ τα νεαρά άτομα με σαύρες. Παρά το μέγεθος και το βάρος της μπορεί να σκαρφαλώνει σε δέντρα με ιδιαίτερη ευκολία. Ζευγαρώνει κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου και κατά το τέλος του καλοκαιριού το θηλυκό γεννά 15-20 αυγά των οποίων η επώαση διαρκεί περίπου 40 ημέρες. Συνήθειες:  Όταν αναπαύεται δεν κουλουριάζεται αλλά το σώμα της παίρνει σχήμα S. Δαγκώνει πολύ γρήγορα και αποχωρεί με την ίδια ταχύτητα.  Στην ανθρώπινη παρουσία συνήθως τρομάζει και προσπαθεί να διαφύγει. Σε τέτοιες στιγμές θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να αντιδράσετε. Ο καλύτερος τρόπος είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να απομακρυνθείτε ήσυχα. Προσοχή: Η φίνα ακόμη και μετά το θάνατο της είναι επικίνδυνη την πρώτη μισή ώρα. Λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου της θεωρείται το πιο επικίνδυνο φίδι του τόπου μας. Με το δάγκωμα της τα δόντια (δύο σωληνοειδή στο μπροστινό μέρος της άνω σιαγόνας) παραμένουν στους ιστούς του θύματός της όπου με συνεχόμενες κινήσεις της σιαγόνας ελευθερώνουν αρκετή ποσότητα δηλητηρίου. Γενικά δεν είναι επιθετικό φίδι, αφού δεν επιτίθεται χωρίς να απειλείται. Αν απειληθεί όμως, συρίζει δυνατά και η γρήγορη επιθετική της ικανότητα την κάνει επικίνδυνη.

Σαϊττα / Malpolon Monspessulanus Montpellier Snake Σαϊτταρος (ακίνδυνος)

Περιγραφή: To μήκος του μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Στο πίσω μέρος της πάνω σιαγόνας φέρει 2 μεγάλα δόντια με αδένα δηλητηρίου στη βάση τους. Τα μεγάλα του μάτια είναι χαρακτηριστικό της καλής του όρασης που είναι και η κύριά του αίσθηση. Βιολογία: Τα φίδι αυτό συναντάται κυρίως σε ξηρές πετρώδεις περιοχές όπου αφθονούν οι σαύρες οι οποίες αποτελούν το κυρίως διαιτολόγιο του. Εκτός από σαύρες τρέφεται επίσης με άλλα φίδια και μικρά τρωκτικά ενώ τα νεαρά τρέφονται με έντομα και κυρίως σκαθάρια. Γεννά κατά το τέλος Απριλίου 20 αυγά περίπου. Τοποθετεί τα αυγά της σε ασφαλή ανοίγματα, σε στοίβες από πέτρες ώστε να διατηρείται η υγρασία για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν είναι επικίνδυνο και στην ανθρώπινη παρουσία όπως σχεδόν όλα τα φίδια τρέπεται σε φυγή, Τα ζώα που προσβάλλονται από το δηλητήριο του πεθαίνουν πολύ γρήγορα ενώ αν ο άνθρωπος δαγκωθεί του προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες όπως οδυνηρό φούσκωμα και συγχρόνως βαρύ πονοκέφαλο.

 

 

 

Μαύρο φίδι (θερκό) / Delichophis (Coluber) Jugularis Large Whip Snak

Περιγραφή: Mπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα μήκος και θεωρείται ως το μακρύτερο φίδι της Ευρώπης. Το χρώμα του μέχρι το 5ο-6ο έτος της ηλικίας του είναι κεραμιδί με σκούρες καφέ μικρές κηλίδες, ενώ στη συνέχεια παίρνει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Ειδικότερα, το θηλυκό έχει απόχρωση προς το καφέ. Βιολογία: Συναντάται σε υψόμετρα μέχρι και 1500 μέτρα. Αρκετά κοινό είδος που έχει ως κύριο βιότοπο του γεωργικές περιοχές, ανοικτές περιοχές με ομάδες από δέντρα ή θάμνους. Έχει χοντρό, μυώδες κορμί, είναι πολύ ευκίνητο και έχει την ικανότητα να σκαρφαλώνει με ιδιαίτερη ευκολία. Το διαιτολόγιό του περιλαμβάνει μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες ακόμα και άλλα φίδια. Μερικές φορές προτιμά και μεγάλα έντομα. Κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο το θηλυκό γεννά 6-18 αυγά μήκους 50 χιλ. Τα νεαρά έχουν μήκος γύρω στα 28 εκατοστά και εκκολάπτονται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην αρχή της ζωής τους τρέφονται με έντομα και νεαρές σαύρες. Είναι τελείως ακίνδυνο, αν βρεθεί σε κίνδυνο ανασηκώνει το κορμί του σφυρίζοντας με πρόθεση να δαγκώσει. Το δάγκωμα του δεν είναι δηλητηριώδες αλλά μπορεί να έχει διάρκεια λόγω των καμπυλωτών δοντιών του. Είναι εξαιρετικά ωφέλιμο είδος ειδικά για τη γεωργία αφού τρέφεται κυρίως με τρωκτικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι παλαιότερα οι γεωργοί αγόραζαν τα φίδια αυτά για να τα μεταφέρουν στα χωράφια τους για τον έλεγχο των τρωκτικών αλλά και των άλλων δηλητηριωδών φιδιών. Μαύρο Φίδι - νεαρό

Κυπριακό φίδι / Heirophis (Coluber) Cypriensis Cyprus Whip Snake Ακίνδυνο

Περιγραφή: Έχει μήκος μέχρι και 115 εκατοστά. Έχει χρώμα γκριζολαδί ή ανοικτό γκρίζο μέχρι μαύρο με λεπτές άσπρες γραμμές μέχρι το πρώτο μισό του σώματος. Βιολογία: Είναι ενδημικό είδος του νησιού μας και συναντάται σε υψόμετρα μέχρι και 1400 μέτρα. Συναντάται κυρίως στα δάση Τροόδους, Πάφου και Μαχαιρά. Τρέφεται με σαύρες, φίδια, βατράχους, τρωκτικά και έντομα. Κινείται μέρα και νύκτα. Προτιμά υγρές περιοχές κοντά σε ρυάκια ή φράκτες καθώς και σκιερές περιοχές που είναι καλυμμένες από θάμνους ή άλλη βλάστηση. Είναι πολύ γρήγορο φίδι και πολύ καλός κολυμβητής, αν και προτιμά να ζει στη ξηρά. Είναι τελείως ακίνδυνο και στην ανθρώπινη παρουσία τρέπεται σε φυγή. Coluber Cypriensis (νεαρό)

 

 

 

 

 

Κυπριακό νερόφιδο / Natrix natrix cypriaca Grass Snake Ακίνδυνο

Είναι ενδημικό υποείδος, πολύ σπάνιο στον τόπο μας που κινδυνεύει με αφανισμό. Έχουν απομείνει μόνο μερικοί μικροί και οριακοί πληθυσμοί του είδους αυτού σε μερικές μόνο περιοχές της Κύπρου. Περιγραφή: Το μήκος του σώματος του σπάνια ξεπερνά το 1 μέτρο ενώ το θηλυκό είναι λίγο μεγαλύτερο από το αρσενικό. Μπορεί να το συναντήσει κανείς σε 3 χρωματισμούς. Ο πιο κοινός είναι γκρίζος, ασπροκίτρινος μέχρι σκούρος καφέ, με στρογγυλές μαύρες βούλες ή γραμμές στο μέσο και στα πλαϊνά μέρη του σώματος. Υπάρχουν ακόμα πολλά με μαύρο χρώμα ενώ άλλα με μαυροκαφέ χρώμα σημαδεμένα με μικρές φωτεινές κηλίδες. Βιολογία: Τρέφεται κυρίως με βατράχους και μερικές φορές με ψάρια. Γεννά 4-13 αυγά κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Θεωρείται υδρόβιο, ημερόβιο φίδι που συναντάται σε ορισμένες υγρές περιοχές, ρυάκια και φράκτες του τόπου μας. Είναι άριστος κολυμβητής, καταδύεται εύκολα και κυνηγά κυρίως την λεία του μέσα στο νερό. Δεν δαγκώνει ούτε έχει δηλητήριο αλλά ως μέτρο άμυνας εκκρίνει δύσοσμο υγρό από τους αδένες του.

 

 

 

Ανήλιος / Typhiops Vermicularis Worm Snake

Περιγραφή: Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 35 εκατοστά. Μοιάζει πολύ με γαιοσκώληκα με χρώμα γυαλιστερό καφέ. Βιολογία: Δύσκολα μπορεί να το παρατηρήσει κανείς, αφού περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο έδαφος σε βαθιές σήραγγες που κατασκευάζει ή πιο αραιά κάτω από πέτρες. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αυγά μυρμηγκιών και είναι εντελώς ακίνδυνος για τον άνθρωπο.

 

 

 

 

 

 

Δρόπης / Colyber Nummifer Coin Snake (ακίνδυνο)

Περιγραφή: Το μήκος του μπορεί να φτάσει το 1.5 μέτρο. Έχει χρώμα κιτρινωπό με γκριζοκαφέ μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του. Βιολογία: Συναντάται σε όλα τα υψόμετρα, σε ανοικτές, δασώδεις καθώς και σε κατοικημένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά καθώς και με σαύρες. Εάν νιώσει ότι απειλείται συρίζει δυνατά και δαγκώνει πολύ γρήγορα. Δεν είναι δηλητηριώδες και ούτε επικίνδυνο για το άνθρωπο. Η προφύλαξη είναι η καλύτερη θεραπεία  Ενδυμασία με μακριά παντελόνια και μπότες στο περπάτημα σε χώρους που μπορεί να υπάρχουν φίδια (όχι ξυπόλητοι – όχι ανοικτά παπούτσια).

 

 

 

Ιδιαίτερη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας σε σωρούς ξύλων, κάτω από βράχους, σε άγρια βλάστηση ή κοντά σε στάσιμα νερά.  Όλα τα φίδια δαγκώνουν εάν φοβηθούν ή αιφνιδιαστούν. Συνήθως έχουν την τάση να απομακρύνονται και να αποφεύγουν τους ανθρώπους. Το δάγκωμα είναι μια προσπάθεια αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας.  Τα φίδια μπορεί να δαγκώσουν ακόμη κα μετά το θάνατο τους, λόγω αντανακλαστικών που παραμένουν για ώρες.  Όταν περιφέρεστε σε χώρους με θάμνους άγρια βλάστηση, πεσμένα φύλλα κ.α. να κρατάτε μακριά ράβδο, με την οποία να χτυπάτε, αναταράσσοντας τους θάμνους και κάνοντας θόρυβο για να δοθεί χρόνος στο φίδι να απομακρυνθεί.  Προσοχή, όσοι εκτρέφουν ή διατηρούν μικρά ζώα και πτηνά, προσελκύουν ποντικούς και φίδια μαζί. Απαιτείται αυστηρή καθαριότητα και ασφαλής περίφραξη για παρεμπόδιση εισόδου τους στα κλουβιά.  Ενημέρωση των παιδιών για τα φίδια σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά τους, τους χώρους που διακινούνται και ζουν και για τους τρόπους αποφυγής τους.